FAQ – UKK

Mikä on sauna?
Sauna on yleensä puusta tehty huone tai rakennus, joka lämmitetään saunojan mieltymysten mukaan noin + 50-80 asteiseksi puu- tai sähkökiukaan avulla. Saunominen on tarkoitettu rentoutumista varten.

Kuinka sauna lämmitetään?
Saunan voi lämmittää joko puu- tai sähkökiukaalla. Suomesta löytyy myös useita savusaunoja.  Kiuas lämmittää kivet kuumiksi ja lämpö vapautetaan heittämällä vettä kuumille kiville.

Voiko kiukaasta saada sähköiskun?
Kiuasta on turvallista käyttää ilman sähköiskuvaaraa kun se on asennettu asianmukaisesti. Siksi kiukaan saa asentaa vain siihen valtuutettu henkilö. Kaikki SAWO kiukaat on testattu ennen niiden lähettämistä tehtaalta. Kiukaat ovat myös läpäisseet sähkölaitteille asetetut standardit.

Mikä on oikea lämpötila saunomiselle?
Suositeltu lämpötila on + 50-90 Celsius astetta. Saunomislämpötila riippuu kuitenkin mm. saunojien mieltymyksistä, saunan koosta, kiukaan mallista, ilmanvaihdosta ja monesta muusta tekijästä.

Kuinka kauan saunan lämpiäminen kestää?
Jos ilmanvaihto on järjestetty oikein ja kiuas on oikean kokoinen saunaan nähden, saunan lämpeäminen kestää maksimissaan tunnin. Ovet ja ikkkunat tulisi pitää tämän ajan kiinni. Tornikiukaissa lämpeämisaika voi joskus olla pidempi suuren kivimäärän takia.

Vaikuttaako sauna ympäröiviin materiaaleihin ja tiloihin?
Saunan ympäristö saattaa olla hieman tavallista lämpimämpi varsinkin, jos saunan ovea avataan usein, jolloin lämmin ilma pääsee vapautumaan muihin tiloihin.

Miksi kiuaskivet ovat tärkeitä kiukaassa?
Kiuaskivet varastoivat vastusten lämmön. Kun saunoja heittää vettä kiville, kiviin varastoitunut lämpö vapautuu muuttaen veden kuumaksi vesihöyryksi. Kiuasta ei saisi koskaan käyttää ilman kiviä tulipalovaaran takia. Kiuaskivet tulisi olla kiukaaseen tarkoitettuja esim. oliviini tai oliviinidiabaasi. Kiukaassa ei saa käyttää keraamisia kiviä.

Onko löylyvedelle vaatimuksia?
Parhaiten löylyvedeksi kelpaa tavallinen vesijohtovesi. Kiukaalle ei saa heittää kloori- tai merivettä, jotka voivat tuhota kiukaan. Runsaasti kalkkia sisältävä vesi saattaa jättää kiukaaseen tahroja, jotka saa helposti pyyhittyä pois käyttäen kalkinpoistoon tarkoitettuja puhdistusaineita.

Miksi saunan lauteiden tulee olla tehty pehmeästä puusta?
Pehmeä puu (esim. setri, haapa, kuusi) ei varastoi lämpöä samalla tavalla kuin kova puu (esim. koivu). Tämän takia lauteet ja muut puumateriaali pysyvät miellyttävinä koskea vaikka saunan lämpötila onkin korkea.

Miksi saunassa on lauteet kahdessa tasossa?
Lämpötila on korkeampi lähellä katon rajaa ja viilempi lattiatasossa. Lauteiden avulla saunoja voi valita haluaako nauttia kuumemmista löylyistä vai vilvoitella alalauteilla.

Miten suojata puupaneelit saunan kosteudelta?
Paras suoja puupaneeleille on oikein toteutettu ilmanvaihto saunatiloissa. Saunan seinissä ei saa käyttää maaleja eikä muita pinnoiteita, joista saattaa irrota kuumissa lämpötiloissa haitallisia kemikaaleja. Paras ratkaisu on yleensä jättää puu käsittelemättä. Saunan seinät voi kuitenkin halutessaan käsitellä juuri saunan sisäpinnoille tarkoitetulla puusuojalla. Kysy lisää lähimmästä rautakaupastasi.

Millainen lattia saunassa tulisi olla?
Saunassa tulee olla vedenkestävä lattia, joka on helppo pestä ja huoltaa. Laatat, sementti ja vinyylilattia ovat suositeltavia vaihtoehtoja helpon ylläpidon ja vedenkestävyytensä takia.

Täytyykö saunassa olla lattiakaivo?
Lattiakaivo ei ole välttämätön, mutta erittäin vahvasti suositeltu! Lattiakaivo helpottaa saunan puhtaana pitoa ja kerää kiukaalle heitetyn ylimääräisen veden.

Miten saunaa tulisi huoltaa?
– Tyhjennä vesiastiat jokaisen saunakerran jälkeen.
– Pese lattia, seinät ja puupinnat miedolla pesuainevedellä vähintään 1-2 kertaa vuodessa käytön mukaan. Käytä puhdistuksessa apuna harjaa esim. juuriharjaa. Huuhtele puupinnat viileällä vedellä.
– Avaa ja puhdista lattiakaivo.
– Tarkista ja vaihda tarvittaessa kiukaan kivet vähintään kerran vuodessa tai 500 käyttötunnin välein.
– Pese kiukaan pinnat joko pesuainevedellä tai kalkinpoistoaineella, jos kiukaaseen on kertynyt paljon kalkkijämiä. Huuhtele perusteellisesti.

Kuinka usein saunassa tulisi käydä?
Niin usein kuin haluat. Perinteisesti suomalaiset käyvät 1-3 kertaa viikossa, mutta se ei ole kiveen kirjoitettu sääntö. Mene saunaan kun siltä tuntuu esim. rentoutumaan rankan työpäivän jälkeen tai lämmittelemään viileänä sadepäivänä.

Kuinka kauan saunassa tulisi olla kerrallaan?
Niin kauan kun siltä tuntuu. Normaalisti saunassa vietetään kerrallaan 5-20 minuuttia omien mieltymysten mukaan. Voit myös käydä vilvoittelemassa välissä ja palata sitten taas nauttimaan saunan ihanasta lämmöstä.

Kelle saunomista ei suositella?
Sauna lisää verenkiertoa ja sydämen lyöntitiheyttä, joten sydänsairauksista kärsivien tulisi saunoa omaa kehoa kuunnellen tai tarvittaessa konsultoida omaa lääkäriä. Saunaa ei myöskään suositella kuumeisena.

Voiko kuukautisten aikana saunoa?
Voi, ja se voi jopa lieventää kuukautiskipuja.

Onko pienten lasten turvallista saunoa?
On, aikuisten valvonnassa. Lasten kanssa löylyt kannattaa pitää kohtuullisena ja saunomisaika lyhyempänä, koska lapset eivät kestä kuumaa ja nestehukkaa yhtä hyvin kuin aikuiset. Lapsia tulee myös valvoa saunassa, jottei esimerkiksi synny palovammoja kuumasta kiukaasta.